Conny Steisjö

 

.

OM CONNY STEISJÖ

 

Jag driver sedan 2013 Källan restaurang och café på Jogersö.  Bland grytorna i köket, där kreativiteten att skapa spirar, trivs jag som bäst – att skapa en upplevelse för att ge gästen det där lilla extra. För mig är maten och måltiden en upplevelse. Mat är så mycket mer än bara något vi stoppar i munnen. Hur kommer maten till bordet? Hur jobbar de som odlar och föder upp? Hur odlar man de bästa morötterna? Listan kan göras lång på frågor som intresserar mig.

 

jag har nu arbetat inom branschen i 25 år och det är fortfarande lika intressant. Jag visste vad jag ville när jag stod där och skulle välja yrkesinriktning i tonåren. Under mina 28 år har jag hunnit med att jobba på ett antal restauranger, slott och herrgårdar. En milstolpe i mitt liv var när jag började som lärling på Gripsholms värdshus hösten 1989 efter gymnasiet, och sedan efter en kort tid fick en kocktjänst. Här fick jag lära mig att laga mat från grunden och insåg hur viktigt det är med kvalitet och bra råvaror.

 

Råvarukännedom och kvalitet har sedan följt med mig hela tiden. Jag brukar säga att om någon lägger ner sin själ i att odla och föda upp så är det min skyldighet att förädla och göra något bra utav det.

 

Andra milstolpar i mitt liv har varit..

 

…säsongerna på Fina fisken i Trosa, Sälen Högfjällshotell, Restaurang Copenhauge i Paris med en stjärna i guide Michelin, Södertuna Slott, Vidbynäs gård och konferens, Engholms slott, Restaurang Blaiseholmens akvarium och restaurang och Hellmanska gården – bara för att nämna några.

 

…åren då jag var med och drev Träffen (100% pure satisfaction) med fullsatta julbord med Wallmans, stora konserter, danskvällar, catering, stora och små middagar.

 

…när jag jobbat på slott och gårdar runt om i Södermanland. Genom detta har jag träffat många producenter, jägare m fl, som sålt och levererat sina varor. För mig är det en självklarhet att jobba med närproducerat så lång det går.

 

Hållbarhet är något som betyder mycket för mig – råvaror som ska hålla i ett kretslopp. Det är en tanke bakom varje vara – både när det gäller ekonomi och matkvalitet, och matkvaliteten prioriteras. Jag vill inte servera något som inte är gott, bara för att det kommer från en speciell gård eller är ekologiskt. Då är det inte hållbart längre. Hållbarhet är när uppfödare eller odlare lägger ner sin själ för att få en så bra produkt som möjligt – det är sådan energi som gör att jag sedan kan lyckas i köket. Ekologiskt – javisst, men inte självklart.

 

Det är med alla dessa ord jag vill sammanfatta och skapa restaurang och café med trevliga möten och konferenser, hållbart för natur och ekonomi, god mat, bra service, och trevliga samtal kring mat, ung som gammal, Källan ska ligga i tiden.